Wat is jouw reden om te bestaan en om ’s ochtends op te staan? Wat is jouw ikigai?

Veel mensen neigen zichzelf soms te verliezen in hun werk of gewoonten, zonder besef van wat nu eigenlijk ongeveer hun levensdoel zou kunnen zijn. En zonder levensdoel voor ogen, al is het een beetje, wordt het niet eenvoudiger om daarin ook gericht stappen te maken. Stappen die je voldoening geven, die je energie geven en die je op termijn ook nog eens geld op kunnen leveren. Op jouw manier. Dat is waar je ikigai meer inzage in geeft.

Ikigai? Wat is dat?

Ikigai is een Japans concept dat “reden om te bestaan” betekent. Een reden om ’s ochtends op te staan. En om op jouw manier dingen te ontwikkelen, die voor jou belangrijk zijn. Volgens de achterliggende filosofie, heeft iedereen een ikigai.

Ikigai is als concept ontstaan in Okinawa, een eiland in Japan, dat qua bewoners ook bekend staat om de meeste honderdjarigen ter wereld.

Je ikigai vind je in het midden van je dagelijkse activiteiten en de diepere lagen van je eigen bewustzijn en beleving. Sommige dingen brengen je dichter op je levenspad, andere dingen laten je ervan afdwalen. Maar tussen al die variatie is ook een rode draad op te merken, die jou niet zomaar raakt.

In 4 kernvragen dichter bij je ikigai

Je ikigai kun je vinden aan de hand van vier kernvragen:

  1. Waar hou je echt van? Wat vind je leuk?
  2. Waar ben je goed in? Waar blink je in uit?
  3. Wat heeft de wereld nodig? Waar is vraag naar?
  4. Waar kun en wil je voor betaald krijgen? Wat levert geld op?

Ikigai, een reden om te bestaan en op te staan