Hoe kun je scherpzinnig kijken en luisteren, verder dan eigen invulling en overtuigingen?

Verschil in waarneming

Als twee mensen naar dezelfde dingen kijken, in dezelfde situatie, blijkt vaak dat twee mensen vrijwel nooit helemaal hetzelfde zien. En als twee mensen naar hetzelfde lijken te luisteren, blijken ze in praktijk toch hele andere dingen te horen én te ervaren. Zo onthouden mensen verschillende dingen ook heel verschillend, en loopt onze respons enorm uiteen.

Mensen blijken niet alleen naar andere details te kijken en te luisteren, maar blijken ook op een andere manier naar dezelfde details te kijken. Op heel persoonlijke eigen wijze, wat ook de basis vormt voor ons eigen gedrag. Daar geeft het NLP communicatiemodel meer inzage in; in de basis van persoonlijke waarneming (perceptie) en de vorming van ideeën, stemming, houding en gedrag.

Verschil in perspectief

NLP? Wat is NLP?

NLP staat voor Neuro-linguïstisch Programmeren. Het is een verzameling van zogenaamde ‘best practices’ in pschychologische modellen en technieken. Een selectie die sinds de jaren zeventig wereldwijd steeds verder ontwikkeld is, vooral gericht op praktische toepassingen. In die zin staat NLP vandaag de dag ook bekend als een methodiek voor training, coaching en communicatieverbetering.

En aan de absolute basis hiervan staat het NLP communicatiemodel en de techniek van ‘scherpzinnig waarnemen’.